Sadržaj se učitava...
mdi-home Početna mdi-account-multiple Djelatnici mdi-script Studiji mdi-layers Katedre mdi-calendar-clock Raspored sati FOI Nastava search apps mdi-login
Transport i špedicija
Transport and Freight
2013/2014
4 ECTSa
Ekonomika poduzetništva 1.0 (EP)
Katedra za gospodarstvo
NN
3. semestar
Osnovne informacijemdi-information-variant Izvođači nastavemdi-account-group Nastavni plan i programmdi-clipboard-text-outline Model praćenjamdi-human-male-board Ispitni rokovimdi-clipboard-check-outline Rasporedmdi-calendar-clock Konzultacijemdi-account-voice
Izvođenje kolegija
Studij Studijski program Semestar Obavezan
Ekonomika poduzetništva 1.0 (EP) 3 izborni
Cilj kolegija
0
Preduvjeti
Kolegij nema definirane preduvjete
Norma kolegija
Predavanja
30 sati
Seminar
15 sati
Nastavnik Uloga na kolegiju Oblik nastave Tjedana Sati Grupa
Dvorski Stjepan Nositelj Predavanja 15 2 1
Čavrak Vladimir Nositelj
Kovšca Vladimir Suradnik Seminar 15 1 2
Sadržaj predavanja
  • OPĆENITO O TRANSPORTU
    Uloga prometa u društveno-ekonomskom razvoju. Međuzavisnost prometa i ostalih grana gospodarstva. Strategija razvoja prometa. Značaj i utjecaj transportnog troška u međunarodnoj robnoj razmjeni. Utjecaj pojedinih prometnih grana na platnu bilancu. Međuzavisnost prometa i vanjske trgovine. INCOTERMS 2000. Europski prometni koridori. Uključivanje Hrvatske u tokove europskih prometnih pravaca. Razvoj i značenje pojedinih prometnih grana. Konvencije, pravna regulativa pomorskog, željezničkog, cestovnog, riječnog i zračnog prometa u svijetu i u Hrvatskoj. Ugovori o prijevozu, prijevozni dokumenti, izvršenje i odgovornost prijevoznika, vrste tarifa i vrste vozarina za svaku pojedinu prometnu granu posebno. Značaj multimodalnog prometa u svijetu, Europskoj uniji i Hrvatskoj. Inovacije u multimodalnom transportu u svijetu i Europskoj uniji. Liberalizacija u pojedinim granama prometa u Europskoj uniji i Hrvatskoj.
  • RAZVOJ I ZNAČENJE ŠPEDICIJE
    Uloga i značaj međunarodnog špeditera u međunarodnoj trgovini. Međunarodna i domaća pravna regulativa u špediciji. Podjela špeditera. Osnovni i specijalni poslovi špeditera. Ugovor o špediciji. Međunarodni špediter u multimodalnom transportu.
  • TRANSPORTNO OSIGURANJE
    Značaj osiguranja robe u međunarodnoj kupoprodaji. Značaj i važnost suosiguranja i reosiguranja u domaćim i međunarodnim ekonomskim odnosima. Police za osiguranje međunarodnog i domaćeg karga. Klupska osiguranja. Analiza engleske pomorske police s institutskim klauzulama A, B i C za osiguranje pomorskih odnosno transportnih rizika. Klauzule za osiguranje ratnih i političkih rizika. Ostale institutske klauzule. Strategija osiguravajućih društava. Liberalizacija i privatizacija osiguravajućih društava. Politika osiguranja i reosiguranja robe, imovine, usluga i osoba sa stajališta gospodarskih subjekata. Poslovna politika osiguravajućih društava (proizvodna, tržišna, kadrovska, financijska, razvojna).
Sadržaj seminara/vježbi
Ishodi učenja kolegija
Ishodi učenja programa
Osnovna literatura
  • Z. Aržek (2001), Transport i osiguranje, Mikrorad, Zagreb
Dopunska literatura
Slični kolegiji
Redoviti studenti Izvanredni studenti
U kalendaru ispod se nalaze konzultacije predmetnih nastavnika, no za detalje o konzultacijama možete provjeriti na profilu pojedinog predmetnog nastavnika.
2024 © Fakultet organizacije i informatike, Centar za razvoj programskih proizvoda